Reizen met de trein in Nederland en het buitenland, wat zijn de regels voor vouwfietsen?
U wilt graag reizen met uw vouwfiets in de trein want dat lijkt u handig, ja klopt! Absoluut doen, het is gemakkelijk, gezond en ook nog eens gratis!
Er zijn echter wel regels waar u zich aan moet houden en die zijn niet altijd even snel te vinden. Wij hebben het voor u uitgezocht, alle andere informatie weg gefilterd en alleen de regels voor de vouwfietsen voor u op een rijtje gezet. Zo kunt u snel zien dat een vouwfiets meenemen in de trein echt een uitkomst is.
De regels in Nederland
Als u op stap gaat neemt u meestal ook bagage mee. Ook in de trein en NS vindt dat alle reizigers hun bagage mee moeten kunnen nemen in de trein. Een vouwfiets wordt gezien als bagage en mag dus altijd opgevouwen gratis mee, ook in de spitsuren. Net als de bagage mag de langste afmeting niet meer dan 85 centimeter zijn. De meeste vouwfietsen zijn niet groter dan deze afmeting. En een klein geheimpje… geen enkele conducteur heeft een centimeter op zak dus als hij 10 a 15 centimeter groter is dan ziet niemand dat.
Zolang er niet een zit plek ingenomen wordt als een medereiziger daar aanspraak op maakt en u niemand hindert of belemmert, mag de vouwfiets dus overal in de trein gratis meegenomen worden.
De vouwfiets klapt u in vóór het instappen en klapt u weer uit ná het uitstappen.
De vouwfiets mag onder geen enkele voorwaarde buitendeuren, binnendeuren of gangpaden blokkeren. Dit heeft met de veiligheid te maken: alle deuren zijn nooduitgangen.
Mag mijn fiets mee in internationale treinen?
Ook in het buitenland mag de vouwfiets gratis mee in de trein. Hier zijn per reisorganisatie verschillende regels voor. Hieronder hebben wij voor de meest gebruikte organisaties de regels op een rijtje.
Intercity Brussel & Thalys
Een vouwfiets mag ingeklapt gratis worden meegenomen. Zelfde regels als in Nederland.
TGV
Zelfde afmetingen als in Nederland maar is een beschermende hoes die de hele fiets bedekt een vereiste. Ook wordt hier de vouwfiets als onderdeel van de bagage beschouwd.
ICE International & Reizen binnen Duitsland & Intercity Berlijn
Vouwfietsen mogen ingeklapt als bagage mee, als ze in het bagagerek of onder de stoel worden geplaatst. Vouwfietsen die in het bagagerek worden geplaatst moeten voor de veiligheid worden verpakt in een hoes, tas of koffer. Als de vouwfiets onder de stoel kan worden geplaatst is een verpakking niet noodzakelijk.
Fiets mee in de nachttrein Nightjet
In de rechtstreekste nachttrein van Amsterdam naar Wenen en München en Innsbruck kunt u alleen nog maar vouwfietsen meenemen indien volledig ingepakt in een gesloten hoes.
Metro en bussen
Voor de metro en bussen gelden dezelfde regels in de trein echter is het plaatsen in de bagagerekken verboden en moet de vouwfiets op de daarvoor bestemde plekken worden geplaatst.
Kijk op onze pagina woon/werkverkeer voor nog meer informatie.
Terug
Blog
Op een loopfiets blijft u langer mobiel. Het lichaamsgewicht wordt gedragen door de fiets waardoor lopen minder moeite kost. De rug, heup, knieën en enkels worden ontlast. Een loopfiets is in de meeste winkels toegestaan en is echt een uitkomst in bijvoorbeeld de Ikea of de Kreadoe. Maar ook op de markt of gewoon om een stukje mee te wandelen.
Omdat vouwfietsen compact te maken zijn en licht van gewicht zijn neemt een dief ze heel gemakkelijk mee. Daarom hebben wij voor u onze tips op een rijtje gezet.
Wilt u graag van uw vouwfiets af? Of zoekt u een upgrade en heeft u geen idee wat te doen met uw oude? Of wilt u liever niet een vreemde aan de deur via marktplaats? Neem dan even contact met ons op. Wij kunnen heel vaak aan de hand van een paar duidelijke foto’s op afstand al een indicatie geven van inruil/opkoop prijs, en geven u ook graag advies en tips als u er dan alsnog voor kiest om het particulier te verkopen.
Onze on-populaire mening over Brompton. Wij willen zeker niet het merk Brompton afkraken maar willen toch een korte uitleg geven over de veel gestelde vraag; ‘’waarom verkopen jullie niet Brompton?’’.
De ERTRO Maat is in het leven geroepen om een algemeen maatsysteem te introduceren.
Bij het oriënteren op een elektrische vouwfiets vliegen te termen u om de oren: Watt, watt(uur), volt, ampère, actieradius. Al deze termen zeggen iets over de motor en de accu van de vouwfiets. Daarom hebben wij voor u een korte uitleg gemaakt waar in duidelijk wordt wat de verschillen zijn.
De ene vouwfiets is uitgerust met een naafversnelling, de andere met een derailleur. Maar welke van de twee is nu beter? En wat past het beste bij uw fietsgedrag?
Bij Jools staan ze voor kwaliteit en degelijkheid voor een betaalbare prijs. Maar daar stopt het niet, ze streven ernaar om ook mooie fietsen te produceren. En wij geven toe, dat is ze zeker gelukt!
Steeds meer is de elektrische vouwfiets de favoriet. Hoewel nog heel veel mensen kiezen voor een manuele vouwfiets wordt de vraag naar elektrische vouwfietsen steeds groter. Onze missie en visie staat centraal en daarom bieden wij ook steeds vaker gebruikte elektrische vouwfietsen aan.
Het woord ‘’vouwfietswinkel’’ bestond nog niet voordat wij, Pieter en Helena, begonnen aan ons avontuur. De liefde voor vouwfietsen is in 2017 langzaam maar gestaag gegroeid. Het begon allemaal met een roestbak van de kringloopwinkel. Hij zag er zo leuk uit! En kon ook nog eens vouwen. Hij woog bijna niks maar was vreselijk verroest. Het schatje ging met ons mee naar huis.
Denk je eraan om een elektrische step te kopen? Dan snappen we dat je misschien nog met wat vragen zit. Hoe zit het met de regelgeving? En waar moet je verder allemaal op letten? We hebben het al voor je uitgezocht zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Lees snel verder!