Wat betekenen fietsaccu termen zoals watt(uur) en ampère? En wat is nou actieradius?

Bij het oriënteren op een elektrische vouwfiets vliegen te termen u om de oren: Watt, watt(uur), volt, ampère, actieradius. Al deze termen zeggen iets over de motor en de accu van de vouwfiets. Daarom hebben wij voor u een korte uitleg gemaakt waar in duidelijk wordt wat de verschillen zijn.


Wat betekenen fietsaccu termen zoals watt(uur) en ampère? En wat is nou actieradius?


Watt(uur)

In fietstermen is er een verschil tussen watt en wattuur. Eerstgenoemde wordt namelijk vooral gebruikt om de capaciteit van de motor in de e-bike aan te geven. In principe is dit dus niet zo interessant als u op zoek bent naar een elektrische vouwfiets omdat bijna alle vouwfietsen zijn uitgerust met een 250 watt motor. Wattuur wordt voornamelijk gebruikt om de capaciteit van een fietsaccu uit te drukken. Hoe hoger de Wh-waarde, hoe verder u met de fietsaccu kunt komen. U kunt het aantal wattuur uitrekenen aan de hand van het aantal ampère en voltage:

Wh = Voltage (V) x ampère per uur (Ah)

Als voorbeeld neem ik voor u een 13.4 ampere accu. Deze heeft een voltage van 36V en een ampère-uur waarde van 13.4 Ah:

Wh = 36 x 13.4 = 482.4

De accu heeft dus een Wh waarde van 482.4 Wh. De accu kan dus ongeveer 5 uur lang 100Wh leveren of een uur lang ongeveer 500Wh. Het is overigens niet zo dat u zelf hoeft uit te rekenen hoeveel Wh een fietsaccu heeft. Dit staat altijd bij onze vouwfietsen weergegeven. Per 100Wh kunt u ongeveer 20km fietsen, afhankelijk van het weer, uw gewicht en de weg. Lees verder om te zien hoe de actieradius wordt bepaald.

Ampere en Voltage

Het aantal Ah staat voor ampère-hour, deze eenheid is een maat voor de capaciteit en geeft aan hoeveel stroom de accu levert als alle stroom in de volle accu in 1 uur afgegeven zou worden. Ons voorbeeld: een accu met 13.4Ah kan 1 uur lang 13.4 ampère leveren. Voltage (veelal aangeduid met een ‘V’) geeft aan hoeveel spanning erop de aansluiting van de accu staat (nominale spanning). Wanneer het voltage hoger is zal er minder ampère nodig zijn voor hetzelfde effect. Zoals u in de formule kunt zien, wordt de capaciteit van een fietsaccu gemeten met ampère en voltage. Hiermee kunt u dus uiteindelijk weer het aantal Wh uitrekenen.