Wat zijn de regels voor elektrische steps?

Denk je eraan om een elektrische step te kopen? Dan snappen we dat je misschien nog met wat vragen zit. Hoe zit het met de regelgeving? En waar moet je verder allemaal op letten? We hebben het al voor je uitgezocht zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Lees snel verder! 


Wat zijn de regels voor elektrische steps?


Wat is een elektrische step?

Een elektrische step staat beter bekend als een e-step. Een elektrische step voor volwassenen is aangedreven door een elektromotor en behoort tot de categorie van bijzondere bromfietsen. De maximumsnelheid van een elektrische step is 25 kilometer per uur. Bij een reguliere step moet je echt steppen, maar bij een elektrische step hoef je dit niet te doen. Pak je e-step erbij, sta op het plateau, zet de step aan en geef gas. De step gaat dan automatisch vooruit!

Welke e-steps zijn RDW-goedgekeurd?

Let goed op de regelgeving. Het is goed om te weten dat niet alle elektrische steps de openbare weg op mogen. Je e-step mag in Nederland alleen de openbare weg op als deze goedgekeurd is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de RDW. De RDW verzorgt de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen. Momenteel zijn er slechts een heel klein aantal stepjes wel goedgekeurd voor op de openbare weg. Op de website van de RDW zie je welke dat zijn. Deze voertuigen die al wel de openbare weg op mogen zijn dus al wel aangewezen als type ‘bijzondere bromfiets’.

In 2023 verandert de regelgeving mogelijk. Dan bestaat er de kans dat je de elektrische step wel op de openbare mag gebruiken. Op dit moment is daar nog vrij weinig van duidelijk.

Mag je met je elektrische step nog eventjes niet de openbare weg op? Dan is het fijn om te weten dat je de step met gashendel al wel officieel mag gebruiken op privéterreinen. De politie kan je een boete geven of je step zelfs in beslag nemen als je illegaal op de openbare weg rijdt. Zolang je goed op de hoogte bent van de actuele regelgeving, dan is er niets aan de hand. Je moet het maar nét weten!

Gashendel of trapondersteuning

Bij e-steps is er onderscheid tussen steps met gashendel én steps met trapondersteuning. Een e-step met gashendel moet altijd gekeurd worden door de RDW. Een e-step met trapondersteuning valt dan weer onder de fietswetgeving. Een e-step met een gashendel mag pas de openbare weg op als de overheid het type voertuig heeft aangemerkt als een ‘bijzondere bromfiets’.

Regels voor gebruik e-step

In Nederland mag je een e-step met gashendel nu dus alleen nog op eigen terrein gebruiken. Je kan het dus wel gebruiken op je bedrijventerrein, bij je eigen bedrijfshal of boerderij. Een camping is vaak privéterrein en dus mag je hier ook vaak rondrijden op je e-step. Check voor de zekerheid altijd van tevoren of het gebruik van een e-step op een campingterrein mogelijk is. Per 2023 komt er waarschijnlijk wel een nieuwe regelgeving voor e-steps. Een e-step met gashendel wordt dan mogelijk legaal voor gebruik op de openbare weg. Mooi voor alle bezitters van e-steps in Nederland. Houd de actuele regelgeving voor steps goed in de gaten. Nog even geduld dus!

Als je een e-step hebt die in Nederland de openbare weg op mag, dan gelden er de onderstaande regels. Let op, deze regels zijn dus pas geldig wanneer de elektrische steps met gashendels de weg op mogen van de RDW.

  • Je bent 16 jaar of ouder
  • Je hebt geen rijbewijs nodig
  • Je hoeft geen kenteken aan te vragen
  • Je hoeft geen helm te dragen
  • Je moet een WA-verzekering hebben (plak de sticker op je e-step)
  • Je mag niet op de stoep rijden
  • Je moet op het (brom)fietspad rijden, of anders op de weg
  • Je moet zo veel mogelijk rechts rijden

Is een elektrische step legaal?

Wil je weten of een elektrische step is toegestaan in je favoriete vakantieland? Waar is het wél toegestaan of juist níét toegestaan? Lees dan snel verder en kom erachter hoe het zit in het binnen- en buitenland. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. En mag je e-step worden gebruikt op de openbare weg? Dan is dat natuurlijk alleen maar goed nieuws. Klap je elektrische step in, doe ‘m in je kofferbak en geniet waar en wanneer je maar wilt van je eigen vervoersmiddel. Jij hebt geen gedoe meer met drukte in het ov!

Nederland

In Nederland mogen de meeste e-steps nog niet de openbare weg op. Wel mag je een e-step dus op privéterrein gebruiken. Voor het gebruik van de e-step in Nederland gelden dan dezelfde regels als voor een bromfiets. Als je een e-step bestuurt, dan mag je dus geen mobiele telefoon of muziekspeler vasthouden. Wel mag je handsfree bellen of muziek luisteren en elektrische apparaten gebruiken als je stilstaat. Ook mag je niet onder invloed zijn van alcohol, drugs en sommige medicijnen. Deze kunnen je rijvaardigheid namelijk verminderen. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje en dat wil je natuurlijk voorkomen!

De voordelen van een opvouwbare elektrische step

Het is natuurlijk leuk om rond te rijden op een e-step, maar heb je ook al gedacht aan de vele voordelen van een e-step? Als de e-step eenmaal de openbare weg op mag, dan kan je het gebruiken voor talloze doeleinden. Gebruik het bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer of voor de ritjes naar je vrienden of lokale supermarkt. Het is milieubewust en tijdbesparend. En niet geheel onbelangrijk: ze zijn allemaal lichtgewicht en opvouwbaar. Dus lekker compact en makkelijk mee te nemen. Ideaal onder forenzen, maar ook stedelingen!

De meeste stepjes hebben luchtbanden of honeycomb-banden. Met luchtbanden geniet je van extra stevigheid op de weg. Luchtbanden kunnen namelijk prima tegen een klein steentje of andere oneffenheden op de weg. Door de lucht geven meer mee op oneffenheden. Jij kan dus beter je balans behouden. Honeycomb-banden zijn lichte, massieve banden die gemaakt zijn van flexibel rubber. Door de honingraatstructuur heb je een betere demping op het wegdek.

We hopen dat je nu meer te weten bent gekomen over de regels die gelden voor e-steps. Denk je eraan om een e-step te kopen? Dan weet je nu waar je op moet letten.

 


Terug



Blog

De Voordelen van een vouwfiets voor ondernemers: Terugvorderbare BTW en Aftrekbaarheid.

Als ondernemer is het essentieel om kosten te beheersen en efficiëntie te maximaliseren. Een van de slimme investeringen die u kunt overwegen, is de aanschaf van een vouwfiets. Naast de milieuvriendelijke aspecten van fietsen biedt het bezitten van een vouwfiets specifieke voordelen voor ondernemers, waaronder de mogelijkheid om de betaalde btw terug te vragen en fiscale aftrekbaarheid voor zowel nieuwe als gebruikte vouwfietsen. In dit artikel zullen we deze voordelen nader bekijken en u laten zien waarom een vouwfiets een waardevolle aanvulling kan zijn op uw ondernemersarsenaal.

We hebben het gevraagd: 4 belangrijke redenen waarom onze klanten soms van heel ver komen rijden.

Veel van onze klanten komen NIET uit Zwolle. Wij leggen graag uit waarom onze klanten het de moeite waard vonden om een stuk(je) te rijden. Eigenlijk is alles in Nederland natuurlijk relatief dichtbij😉.

Kies voor een tourstuur op de vouwfiets en lees hier waarom.

Alle vouwfietsen worden geleverd met een recht stuur omdat dit het meest compact is voor het opvouwen. Maar een tourstuur is in de meeste gevallen wel het meest comfortabel. Wanneer het stuur een snel-klem heeft is het toch met een kleine handeling heel makkelijk om de vouwfiets net zo compact te krijgen.

5 redenen waarom je jou fietsband oppompt!

Het handhaven van een goede bandenspanning heeft verschillende voordelen, waaronder verbeterde rolweerstand, betere grip, meer comfort, langere levensduur van de banden en mogelijke brandstofbesparing bij e-bikes. Het is dus belangrijk om regelmatig de bandenspanning van jouw fiets te controleren en aan te passen.

Uitgebreide testrit Jools – little big one van Helena.

Een perfect dagje weg met de kinderen op de Jools little big one.

Uitgebreide test Beone vouwfiets door Helena.

Een heerlijke vouwfiets voor langere afstanden.

Uitgebreide test Beone vouwfiets door Arjen.

Wat een heerlijke fiets.

Elke vouwfiets is een loopfiets voor volwassenen, en dan ook nog eens vouwbaar!

Op een loopfiets blijft u langer mobiel. Het lichaamsgewicht wordt gedragen door de fiets waardoor lopen minder moeite kost. De rug, heup, knieën en enkels worden ontlast. Een loopfiets is in de meeste winkels toegestaan en is echt een uitkomst in bijvoorbeeld de Ikea of de Kreadoe. Maar ook op de markt of gewoon om een stukje mee te wandelen.

Voorkom diefstal, zet uw vouwfiets altijd ergens aan vast!

Omdat vouwfietsen compact te maken zijn en licht van gewicht zijn neemt een dief ze heel gemakkelijk mee. Daarom hebben wij voor u onze tips op een rijtje gezet.

Reizen met de trein in Nederland en het buitenland, wat zijn de regels voor vouwfietsen?

U wilt graag reizen met uw vouwfiets in de trein want dat lijkt u handig, ja klopt! Absoluut doen, het is gemakkelijk, gezond en ook nog eens gratis! Er zijn echter wel regels waar u zich aan moet houden en die zijn niet altijd even snel te vinden. Wij hebben het voor u uitgezocht, alle andere informatie weg gefilterd en alleen de regels voor de vouwfietsen voor u op een rijtje gezet. Zo kunt u snel zien dat een vouwfiets meenemen in de trein echt een uitkomst is.

Hoe komen wij aan zo veel gebruikte vouwfietsen en onderdelen?

Wilt u graag van uw vouwfiets af? Of zoekt u een upgrade en heeft u geen idee wat te doen met uw oude? Of wilt u liever niet een vreemde aan de deur via marktplaats? Neem dan even contact met ons op. Wij kunnen heel vaak aan de hand van een paar duidelijke foto’s op afstand al een indicatie geven van inruil/opkoop prijs, en geven u ook graag advies en tips als u er dan alsnog voor kiest om het particulier te verkopen.

Waarom wij als enige vouwfietswinkel in Europa geen Brompton verkopen.

Onze on-populaire mening over Brompton. Wij willen zeker niet het merk Brompton afkraken maar willen toch een korte uitleg geven over de veel gestelde vraag; ‘’waarom verkopen jullie niet Brompton?’’.

Met de ETRTO maat vind u altijd de juiste maat band, maar wat is dat?

De ERTRO Maat is in het leven geroepen om een algemeen maatsysteem te introduceren.

Wat betekenen fietsaccu termen zoals watt(uur) en ampère? En wat is nou actieradius?

Bij het oriënteren op een elektrische vouwfiets vliegen te termen u om de oren: Watt, watt(uur), volt, ampère, actieradius. Al deze termen zeggen iets over de motor en de accu van de vouwfiets. Daarom hebben wij voor u een korte uitleg gemaakt waar in duidelijk wordt wat de verschillen zijn.

Naaf versnellingen of derailleur versnellingen?

De ene vouwfiets is uitgerust met een naafversnelling, de andere met een derailleur. Maar welke van de twee is nu beter? En wat past het beste bij uw fietsgedrag?

Nieuw in ons assortiment! Jools!

Bij Jools staan ze voor kwaliteit en degelijkheid voor een betaalbare prijs. Maar daar stopt het niet, ze streven ernaar om ook mooie fietsen te produceren. En wij geven toe, dat is ze zeker gelukt!

Nieuwe samenwerking met fietsaccuservice.nl!

Steeds meer is de elektrische vouwfiets de favoriet. Hoewel nog heel veel mensen kiezen voor een manuele vouwfiets wordt de vraag naar elektrische vouwfietsen steeds groter. Onze missie en visie staat centraal en daarom bieden wij ook steeds vaker gebruikte elektrische vouwfietsen aan.

De grote vraag, waarom een vouwfietswinkel?!

Het woord ‘’vouwfietswinkel’’ bestond nog niet voordat wij, Pieter en Helena, begonnen aan ons avontuur. De liefde voor vouwfietsen is in 2017 langzaam maar gestaag gegroeid. Het begon allemaal met een roestbak van de kringloopwinkel. Hij zag er zo leuk uit! En kon ook nog eens vouwen. Hij woog bijna niks maar was vreselijk verroest. Het schatje ging met ons mee naar huis.

Momenteel geen bijzonderheden.


Openingstijden

Maandag:  11.00 - 16.00 uur
Dinsdag:  09.00 - 16.00 uur
Woensdag:  Gesloten
Donderdag:  09.00 - 20.00 uur
Vrijdag:  09.00 - 16.00 uur
Zaterdag:  09.00 - 16.00 uur
Zondag:  Gesloten
 
Telefonisch bereikbaar op: 06-40827839. (appen kan ook)

Afwijkende dagen
5 december t/m 7 december 2024 (Sinterklaas):   Gesloten
20 december t/m 2 januari 2025 (Kerstvakantie):   Gesloten


Facebook



Beixo
BeOne
Birdy
Bizobike
Bohlt
Dahon
DEMA
EOVOLT
Hercules
MBM
Puch
SollSo
Staerk
Takashi
Tern
UGO
Van Raam
Vogue